Navigácia

  • Lyžiarsky výcvik žiakov 8. ročníka

    15. januára 2024 si naši žiaci vychutnali cestu na lyžiarsky výcvik. Obec Telgárt nám svojím krásnym prostredím učarila, a tak aj tento školský rok sa stala miestom lyžiarskeho výcviku našich žiakov ôsmakov. Cieľom LV bolo naučiť žiakov zvládnuť nielen základné lyžiarske pohybové zručnosti, ale LV dal možnosť dvom žiakom zdokonaliť sa v tomto krásnom športe. Vytýčený cieľ splnili všetci žiaci. V rámci lyžiarskeho výcviku žiaci spoznávali  prírodné krásy uvedenej lokality. Večer po lyžovačke a odpočinku sme sa boli zregenerovať aj v bazéne a saune. Ubytovanie bolo veľmi pekné, čisté  a veríme, že sa tam opäť vrátime. Strava výborná a chutná, raňajky formou švédskych stolov potešili každého z nás.  Poďakovanie patrí aj p. učiteľovi J. Vaculčiakovi a aj p. J. Sujovej, ktorá nás sprevádzal na LV ako zdravotná sestra.

  • Deti deťom

    DETI DEŤOM

    Vyzbierali sme.....

     

    1.A    trieda                   22,--

                                                                1.B    trieda                   10,70

    2. trieda                         18,50

    3. trieda                         15,50

    4. trieda                         20,--

    5. trieda                         23,--

     6. trieda                         20,25

                                                               7. trieda                         7,--

    8. trieda                         10,05

    9. trieda                         20,70

    ------------------------------------------

    SPOLU:   167,70          Eur

     

    Vyzbieraná suma bola dňa 18.1.2024 zaslaná na účet

    Základnej školy internátnej pre nevidiacich a slabozrakých v Levoči, ďakujeme

     

  • Vianočná besiedka

  • Vianočná burza 2023

    Vo štvrtok 21.decembra sa naša školská jedáleň premenila na malú tržnicu, kde sme si mohli kúpiť dekorácie, ozdoby a rôzne vecičky od šikovných žiakov našej školy. Atmosféra bola super a tento rok sa do akcie zapojilo až 40 predávajúcich. Pri stoloch predávali deti z rôznych ročníkov, našlo sa aj veľa súrodeneckých dvojíc a starší pomáhali mladším. Veríme, že si mnohí zakúpili nejakú drobnosť a podporili tak svojich aktívnych spolužiakov.

  • Vianočné aktivity v ŠKD

  • Súťaž mladých hasičov

    Dňa 8.decembra sa naši žiaci z krúžku Mladý hasič zúčastnili halovej súťaže „Hasičské hry s Mikulášom“ v Hnúšti. Konkurencia bola silná, pretože súťažilo 21 družstiev.  Hrachovo zastupovali 2 dievčenské a 2 chlapčenské družstvá. Z 11 dievčenských družstiev naše dievčatá v družstve A získali 4.miesto a družstvo B obsadilo 1.miesto. Z 10 chlapčenských družstiev získalo naše družstvo A  1.miesto a družstvo B sa umiestnilo na 5.mieste. Dievčatá si navyše odniesli poháre za najlepšiu uzlovú štafetu a štafetu dvojíc a chlapci za najlepšiu uzlovú štafetu vo svojej kategórií. Na záver boli deti odmenené balíčkami sladkostí od Mikuláša

  • Tematické vyučovanie

    Počas tematického vyučovania v pondelok 27.novembra sme sa venovali 2 témam.

    Prvou bolo sporenie a jeho význam z oblasti finančnej gramotnosti.  Žiaci si prezreli  prezentácie a tvorili pojmové mapy. Vytvárali nápadité pokladničky a peňaženky. Vypočuli si aj poučnú rozprávku O troch grošoch a kreslili svoje túžby, že na čo by minuli nasporené peniažky. Spoločne sa zahrali aj na nakupovanie a počítali zaujímavé úlohy.

    Druhou témou bola    prevencia vzniku látkových a nelátkových závislostí, vplyv návykových látok na zdravie, rodinu a život človeka , starostlivosť o zdravie . Žiaci svoje postoje a pocity k tejto téme vyjadrili kreslením plagátov.

  • História a súčasnosť Hrachova

     

    Dňa 22.11 2023  sa v zasadačke Obecného úradu v Hrachove uskutočnil kvíz z histórie a súčasnosti obce Hrachovo.

    V kvíze preukázali svoje vedomosti a šikovnosť žiaci a žiačky Základnej školy s materskou školou Sama Vozára Hrachovo. V dvojčlenných družstvách súťažili žiaci piateho až   deviateho  ročníka.

    Odpovede súťažiacich veľmi pozorne sledovala porota, ktorú tvorili pani učiteľka Z. Novosadová, pán učiteľ J. Vaculčiak a pán poslanec OÚ Ondrej Vetrák.

    Kvízové otázky z histórie boli zamerané na obdobie od vzniku obce po súčasnosť, symboly obce a najvýznamnejšie rodiny, ktoré v minulosti žili  v Hrachove. Zaujímavé boli aj otázky z histórie školstva v našej obci Hrachovo. Žiaci mali poznatky aj o našom rodákovi, štúrovskom básnikovi z obdobia literárneho romantizmu, Samovi Vozárovi.

    Kvízové otázky zo súčasnosti boli tiež pestré. Žiaci vedeli mnoho o tom, čo sa v obci deje v dnešnej dobe a čo sa konalo v nedávnej minulosti. Vedeli vymenovať, čo bolo  obci vybudované v nedávnej minulosti.Po ukončení  súťaže porota udelila pochvaly a pán Vetrák rozdal malú pozornosť všetkým súťažiacim.

    Súťažiaci a umiestnenie :

     

    5. ročník :        Tamara Bálintová                        - 2.miesto

                             Samuel Macko

    6. ročník :        Tomáš Kašo                                -  4. miesto

                             Sebastián Trnavský

     

    7. ročník           Marek Miháľ                              -   3. miesto   

                            Oliver Šulek

     

    8. ročník :        Paulína Tiralová

                            Natália Rešutíková                      -  5. miesto

    9. ročník :        Michal Kozlok                            -  1. miesto

                             Marek Bitala

     

     

  • Žiaci 3.-5. ročníka našej školy, sa zapojili do projektu „Viem, čo zjem“.

    Projekt „Viem, čo zjem“ patrí do celosvetového programu Nestlé Healthy Kids a na Slovensku v školskom roku 2023/2024 štartuje už ôsmy ročník. Projekt prináša spoločnosť Nestlé Slovensko v spolupráci s odborným garantom Úradom verejného zdravotníctva SR. Zapojením školy do projektu „Viem, čo zjem“ získajú žiaci 3. – 5. ročníkov cenné vedomosti o význame zdravého stravovania. Zábavnou formou si osvoja zásady správnej a vyváženej stravy, zorientujú sa v zložení potravín a v správnom spôsobe ich konzumácie či skladovania. Cieľom projektu je tiež oboznámiť žiakov s rizikami, ktoré so sebou nesprávna výživa prináša.

    Aj v tomto školskom roku sa uskutočnia prednášky pre školy, ktoré sa nachádzajú v mestách jednotlivých RÚVZ SR. Témou bude tentokrát Ovocie a zelenina a školy sa vďaka tejto prednáške oboznámia s učebnými materiálmi voliteľného predmetu.

     Aby téma zdravej výživy zaujala deti dlhodobo, pripravená je pre deti aj dobrovoľnú súťaž. Tri najúspešnejšie triedy v nej môže získať pre svoju školu cenu - príspevok na cvičebné pomôcky v hodnote 500, 300 a 200 eur, aby sa aj takouto formou podnietili pohybové aktivity žiakov v škole.

  • Súťažíme v jazykoch s WocaBee

    Súťažíme v jazykoch s WocaBee

    Naša škola sa zapojila do piateho ročníka inovatívnej súťaže pre školy s názvom Jazykový WocaBee šampionát.
    Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok - WocaBee.

    Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.
    V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.
    Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia.
    Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci.
    Aplikácia navyše pracuje s každým žiakom individuálne za pomoci umelej inteligencie a žiaci si ju môžu spustiť na mobile, tablete či počítači.

    Triedy aktuálne súťažia v okresnom kole šampionátu, v ktorom môžu získať zaujímavé ceny nielen pre seba, ale aj pre vyučujúcich a pre našu školu.
    Súťažíme aj o príspevok na modernizáciu škôl v hodnote 6 000 €.
    Všetky informácie o súťaži, ako aj jej priebežné výsledky sú k dispozícii na:

    www.wocabee.app/sutaz

    Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité.
    Sme veľmi radi, že na našej škole dávame priestor moderným technológiám a učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý žiakov baví a prináša im skutočné výsledky!
    Držíme im v súťaži palce!

  • Beseda so včelárom

    Dňa 17. októbra 2023 zavítal medzi žiakov 8. a 9. ročníka pán Turčáni so vzdelávacieho  centra Včelí kRaj v Liešnici pri Kokave nad Rimavicou a priblížil im život včiel a včelára. Žiaci mali možnosť ochutnať rôzne druhy medu a vyrobiť si vlastnú voňavú sviečku. 

  • Deň zdravej výživy

    Zdravá výživa je základom zdravia.  Práve preto sme sa aj my 18.októbra 2023 porozprávali o zdravej výžive a pripravili si v triedach chutné šaláty z čerstvého ovocia a zeleniny.

     

  • Výstavka jesenných plodov

    Pani Jeseň sa už stihla obliecť do krásnych prírodných šiat a jesenná príroda sa pýši svojimi bohatými plodmi. Aj naši žiaci pomocou farebných listov, gaštanov a plodov jesene ozdobili svojimi prácami a výtvormi interiér školy. Práce detí boli naozaj krásne a všetky deti boli odmenené.

  • Riaditeľské voľno

    Riaditeľské voľno

    Riaditeľ Základnej školy s MŠ Sama Vozára Hrachovo v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) § 150 ods. 5 a o zmene a doplnení niektorých zákonov Vám oznamuje, že dňa 25. 10. 2023 udelí riaditeľské voľno z prevázkových dôvodov pre všetkých žiakov základnej školy a pre deti materskej školy. Nástup do školy bude 26.10. 2023, t.j. vo štvrtok.

  • Exkurzia do Vydrova

    Keďže tohtoročná jeseň nás obdarúva krásnym počasím, žiaci deviateho ročníka sa 28.septembra 2023 vybrali na exkurziu do krásneho skanzenu Vydrovo. Cesta vlakom do mesta Brezno ubehla veľmi rýchlo. Po desaťminútovej ceste autobusom sme boli na stanici Čiernohronskej železničky. Tu sme sa  zvítali s  príjemnou paňou , ktorá nás pozvala do múzea tejto jedinečnej atrakcie.

    Cesta vláčikom bola nezabudnuteľným zážitkom. Samotný skanzen je balzamom pre dušu. Na viac ako trojkilometrovom „Chodníku lesného času“ je v súčasnosti viac ako 80 zastávok, ktoré  mnohými zaujímavými exponátmi a predovšetkým prirodzenými lesnými stanovišťami ponúknu návštevníkom objavné pohľady na životodarné schopnosti lesa. Nestihli sme prejsť celý skanzen, ale čas strávený v ňom bol záživný.

  • Výstava ovocia a zeleniny

    Dňa 26. septembra 2023 žiaci I. stupňa navštívili „Výstavu ovocia a zeleniny“ v kultúrnom dome v Nižnom Skálniku, ktorú tradične organizuje OZ SOLENIA. Na výstavke si pozreli  výsledky práce pestovateľov, ochutnali koláčik, jabĺčko či hrušku a ešte si aj zasúťažili. Ďakujeme.

  • Deň mlieka

    Mlieko je dôležitou súčasťou našej stravy. Obsahuje prospešné látky pre ľudské telo. Deti školy dostávajú mliečne výrobky zo Školského mliečneho programu. Jeho význam sme si pripomenuli prostredníctvom rôznych aktivít počas vyučovania. Deti prišli oblečené v symbolickej bielej farbe a počas vyučovania plnili rôzne aktivity. Poučené z prezentácií vypĺňali pracovné listy, skladali básne, hrali sa na obchod, nakupovali a lepili obrázky mliečnych výrobkov.

     Z tvorby žiakov 3.ročníka:

    Každý deň nám mliečko dáva,

    krava čo sa volá Milka.

    Nalejme si do hrnčeka,

    stačí nám len chvíľka.

  • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV

    26. september – Európsky deň jazykov, ktorý vyhlásila Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov, si školy v členských krajinách každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznorodých aktivít (napríklad súťaží, kvízov, besied, školských rozhlasových vysielaní, športových podujatí). Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania.

    Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov 2023, ktoré má tento rok motto „Povedzte ÁNO jazykom!“, sme si aj na našej škole pripomenuli niekoľko faktov o cudzích jazykoch. Žiaci sa zabavili prostredníctvom interaktívnych kvízov kahoot a wordwall, prostredníctvom ktorých spoznávali krajiny Európy, hlavné mestá a pamiatky, ako aj pozdravy v rôznych jazykoch. Riešili sme únikové hry, osemsmerovky aj labyrinty. Žiaci prostredníctvom krátkych zvukových ukážok určovali, o aký jazyk v nahrávke ide. Zabavili sme sa aj na slovách a vetách, ktoré sa čítajú tak isto od začiatku ako od konca – voláme ich palindromy. Tento rok sme sa zamerali na zdôraznenie potreby ochraňovať naše životné prostredie a našu planétu – počas aktivity I love the Earth žiaci tvorili knižky s tematikou, ako môžeme pomôcť našej planéte a plagáty k danej téme.

  • Beh ulicami Hrachova 2023

    Aj tento rok sme sa konečne dočkali a 21.09.2023 sme absolvovali už tradičný ,,Beh ulicami Hrachova“ ktorým sme si pripomenuli hrdinstvo mladého Kanaďana a zároveň potrebu pomoci všetkým ľuďom postihnutým zákernou chorobou – rakovinou. Do našej súťaže sa zapojili skoro všetci žiaci školy, čo nás veľmi potešilo. Rovnako aj žiaci, ktorí mali nejaké obmedzenie absolvovali trať, na počesť už spomínaného Terryho Foxa, ktorý behal maratóny s umelou nohou. Ako každý rok, sme opäť najrýchlejších žiakov vyhodnotili a ocenili. Všetkým srdečne blahoželáme a tešíme sa na ďalší ročník.

     

     

    Výsledková listina – „Beh ulicami Hrachova“

    21.09.2023

     

     

    Víťazi v jednotlivých kategóriach:

      A kategória: 1.A a 1.B trieda, 2 ročník

    žiaci:     1.miesto – Šimon Végh                    žiačky: 1.miesto – Eliška Kamenská

                 2. miesto – Matej Macko                               2. miesto – Johana Szabóová

                 3. miesto – Michal Oláh                                3. miesto – Lucia Petříčková

     

      B kategória: 3.ročník a 4. ročník

    žiaci:     1.miesto – Matúš Lauro                   žiačky: 1.miesto – Janka Felová

                 2. miesto – William Fodor                             2. miesto – Dorotka Szabóová

                 3. miesto – Radko Oláh                                 3. miesto – Alexandra Maňúrová

      C kategória: 5.ročník a 6. ročník

    žiaci:     1.miesto – Adam Fazekaš                žiačky: 1.miesto – Nela Bartóková

                 2. miesto – Filip Fízik                                    2. miesto – Rosamaria Opavská

                 3. miesto – Oliver Černecký                         3. miesto – Natália Oláhová

      D kategória: 7.ročík – 8.ročník – 9.ročník

    žiaci:     1.miesto – Andrej Fízik, Milan Lauro      žiačky: 1.miesto – Dominika Katreniaková

                 2. miesto – ----------                                                2. miesto – Vanesa Oláhová

                 3. miesto – Jakub Vlačuha                                     3. miesto – Alena Lacková

     

     

  • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

strana:

Novinky

Fotogaléria

Kontakt

Meno školy: Základná škola s materskou školou Sama Vozára
Email školy: zs.samavozara@gmail.com
Telefón: riaditeľstvo: 0911 400 215, 0905 716 499
MŠ: 0911 400 214
vedúca PEČ: 0911 874 510
vedúca ŠJ: 0903 415 858, email: sjhrachovo@gmail.com
Adresa školy: Železničná 26
980 52 Hrachovo
Slovakia
IČO: 37831747