Navigácia

  • Žiaci 3.-5. ročníka našej školy, sa zapojili do projektu „Viem, čo zjem“.

    Projekt „Viem, čo zjem“ patrí do celosvetového programu Nestlé Healthy Kids a na Slovensku v školskom roku 2023/2024 štartuje už ôsmy ročník. Projekt prináša spoločnosť Nestlé Slovensko v spolupráci s odborným garantom Úradom verejného zdravotníctva SR. Zapojením školy do projektu „Viem, čo zjem“ získajú žiaci 3. – 5. ročníkov cenné vedomosti o význame zdravého stravovania. Zábavnou formou si osvoja zásady správnej a vyváženej stravy, zorientujú sa v zložení potravín a v správnom spôsobe ich konzumácie či skladovania. Cieľom projektu je tiež oboznámiť žiakov s rizikami, ktoré so sebou nesprávna výživa prináša.

    Aj v tomto školskom roku sa uskutočnia prednášky pre školy, ktoré sa nachádzajú v mestách jednotlivých RÚVZ SR. Témou bude tentokrát Ovocie a zelenina a školy sa vďaka tejto prednáške oboznámia s učebnými materiálmi voliteľného predmetu.

     Aby téma zdravej výživy zaujala deti dlhodobo, pripravená je pre deti aj dobrovoľnú súťaž. Tri najúspešnejšie triedy v nej môže získať pre svoju školu cenu - príspevok na cvičebné pomôcky v hodnote 500, 300 a 200 eur, aby sa aj takouto formou podnietili pohybové aktivity žiakov v škole.

  • Súťažíme v jazykoch s WocaBee

    Súťažíme v jazykoch s WocaBee

    Naša škola sa zapojila do piateho ročníka inovatívnej súťaže pre školy s názvom Jazykový WocaBee šampionát.
    Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok - WocaBee.

    Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.
    V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.
    Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia.
    Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci.
    Aplikácia navyše pracuje s každým žiakom individuálne za pomoci umelej inteligencie a žiaci si ju môžu spustiť na mobile, tablete či počítači.

    Triedy aktuálne súťažia v okresnom kole šampionátu, v ktorom môžu získať zaujímavé ceny nielen pre seba, ale aj pre vyučujúcich a pre našu školu.
    Súťažíme aj o príspevok na modernizáciu škôl v hodnote 6 000 €.
    Všetky informácie o súťaži, ako aj jej priebežné výsledky sú k dispozícii na:

    www.wocabee.app/sutaz

    Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité.
    Sme veľmi radi, že na našej škole dávame priestor moderným technológiám a učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý žiakov baví a prináša im skutočné výsledky!
    Držíme im v súťaži palce!

  • Beseda so včelárom

    Dňa 17. októbra 2023 zavítal medzi žiakov 8. a 9. ročníka pán Turčáni so vzdelávacieho  centra Včelí kRaj v Liešnici pri Kokave nad Rimavicou a priblížil im život včiel a včelára. Žiaci mali možnosť ochutnať rôzne druhy medu a vyrobiť si vlastnú voňavú sviečku. 

  • Deň zdravej výživy

    Zdravá výživa je základom zdravia.  Práve preto sme sa aj my 18.októbra 2023 porozprávali o zdravej výžive a pripravili si v triedach chutné šaláty z čerstvého ovocia a zeleniny.

     

  • Výstavka jesenných plodov

    Pani Jeseň sa už stihla obliecť do krásnych prírodných šiat a jesenná príroda sa pýši svojimi bohatými plodmi. Aj naši žiaci pomocou farebných listov, gaštanov a plodov jesene ozdobili svojimi prácami a výtvormi interiér školy. Práce detí boli naozaj krásne a všetky deti boli odmenené.

  • Riaditeľské voľno

    Riaditeľské voľno

    Riaditeľ Základnej školy s MŠ Sama Vozára Hrachovo v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) § 150 ods. 5 a o zmene a doplnení niektorých zákonov Vám oznamuje, že dňa 25. 10. 2023 udelí riaditeľské voľno z prevázkových dôvodov pre všetkých žiakov základnej školy a pre deti materskej školy. Nástup do školy bude 26.10. 2023, t.j. vo štvrtok.

  • Exkurzia do Vydrova

    Keďže tohtoročná jeseň nás obdarúva krásnym počasím, žiaci deviateho ročníka sa 28.septembra 2023 vybrali na exkurziu do krásneho skanzenu Vydrovo. Cesta vlakom do mesta Brezno ubehla veľmi rýchlo. Po desaťminútovej ceste autobusom sme boli na stanici Čiernohronskej železničky. Tu sme sa  zvítali s  príjemnou paňou , ktorá nás pozvala do múzea tejto jedinečnej atrakcie.

    Cesta vláčikom bola nezabudnuteľným zážitkom. Samotný skanzen je balzamom pre dušu. Na viac ako trojkilometrovom „Chodníku lesného času“ je v súčasnosti viac ako 80 zastávok, ktoré  mnohými zaujímavými exponátmi a predovšetkým prirodzenými lesnými stanovišťami ponúknu návštevníkom objavné pohľady na životodarné schopnosti lesa. Nestihli sme prejsť celý skanzen, ale čas strávený v ňom bol záživný.

  • Výstava ovocia a zeleniny

    Dňa 26. septembra 2023 žiaci I. stupňa navštívili „Výstavu ovocia a zeleniny“ v kultúrnom dome v Nižnom Skálniku, ktorú tradične organizuje OZ SOLENIA. Na výstavke si pozreli  výsledky práce pestovateľov, ochutnali koláčik, jabĺčko či hrušku a ešte si aj zasúťažili. Ďakujeme.

  • Deň mlieka

    Mlieko je dôležitou súčasťou našej stravy. Obsahuje prospešné látky pre ľudské telo. Deti školy dostávajú mliečne výrobky zo Školského mliečneho programu. Jeho význam sme si pripomenuli prostredníctvom rôznych aktivít počas vyučovania. Deti prišli oblečené v symbolickej bielej farbe a počas vyučovania plnili rôzne aktivity. Poučené z prezentácií vypĺňali pracovné listy, skladali básne, hrali sa na obchod, nakupovali a lepili obrázky mliečnych výrobkov.

     Z tvorby žiakov 3.ročníka:

    Každý deň nám mliečko dáva,

    krava čo sa volá Milka.

    Nalejme si do hrnčeka,

    stačí nám len chvíľka.

  • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV

    26. september – Európsky deň jazykov, ktorý vyhlásila Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov, si školy v členských krajinách každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznorodých aktivít (napríklad súťaží, kvízov, besied, školských rozhlasových vysielaní, športových podujatí). Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania.

    Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov 2023, ktoré má tento rok motto „Povedzte ÁNO jazykom!“, sme si aj na našej škole pripomenuli niekoľko faktov o cudzích jazykoch. Žiaci sa zabavili prostredníctvom interaktívnych kvízov kahoot a wordwall, prostredníctvom ktorých spoznávali krajiny Európy, hlavné mestá a pamiatky, ako aj pozdravy v rôznych jazykoch. Riešili sme únikové hry, osemsmerovky aj labyrinty. Žiaci prostredníctvom krátkych zvukových ukážok určovali, o aký jazyk v nahrávke ide. Zabavili sme sa aj na slovách a vetách, ktoré sa čítajú tak isto od začiatku ako od konca – voláme ich palindromy. Tento rok sme sa zamerali na zdôraznenie potreby ochraňovať naše životné prostredie a našu planétu – počas aktivity I love the Earth žiaci tvorili knižky s tematikou, ako môžeme pomôcť našej planéte a plagáty k danej téme.

  • Beh ulicami Hrachova 2023

    Aj tento rok sme sa konečne dočkali a 21.09.2023 sme absolvovali už tradičný ,,Beh ulicami Hrachova“ ktorým sme si pripomenuli hrdinstvo mladého Kanaďana a zároveň potrebu pomoci všetkým ľuďom postihnutým zákernou chorobou – rakovinou. Do našej súťaže sa zapojili skoro všetci žiaci školy, čo nás veľmi potešilo. Rovnako aj žiaci, ktorí mali nejaké obmedzenie absolvovali trať, na počesť už spomínaného Terryho Foxa, ktorý behal maratóny s umelou nohou. Ako každý rok, sme opäť najrýchlejších žiakov vyhodnotili a ocenili. Všetkým srdečne blahoželáme a tešíme sa na ďalší ročník.

     

     

    Výsledková listina – „Beh ulicami Hrachova“

    21.09.2023

     

     

    Víťazi v jednotlivých kategóriach:

      A kategória: 1.A a 1.B trieda, 2 ročník

    žiaci:     1.miesto – Šimon Végh                    žiačky: 1.miesto – Eliška Kamenská

                 2. miesto – Matej Macko                               2. miesto – Johana Szabóová

                 3. miesto – Michal Oláh                                3. miesto – Lucia Petříčková

     

      B kategória: 3.ročník a 4. ročník

    žiaci:     1.miesto – Matúš Lauro                   žiačky: 1.miesto – Janka Felová

                 2. miesto – William Fodor                             2. miesto – Dorotka Szabóová

                 3. miesto – Radko Oláh                                 3. miesto – Alexandra Maňúrová

      C kategória: 5.ročník a 6. ročník

    žiaci:     1.miesto – Adam Fazekaš                žiačky: 1.miesto – Nela Bartóková

                 2. miesto – Filip Fízik                                    2. miesto – Rosamaria Opavská

                 3. miesto – Oliver Černecký                         3. miesto – Natália Oláhová

      D kategória: 7.ročík – 8.ročník – 9.ročník

    žiaci:     1.miesto – Andrej Fízik, Milan Lauro      žiačky: 1.miesto – Dominika Katreniaková

                 2. miesto – ----------                                                2. miesto – Vanesa Oláhová

                 3. miesto – Jakub Vlačuha                                     3. miesto – Alena Lacková

     

     

  • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

  • Otvorenie školského roka 2023/2024

    Vážení rodičia!

    Základná škola s  MŠ Sama Vozára Hrachovo

    oznamuje žiakom a rodičom žiakov, že otvorenie školského roka 2023 / 2024 sa uskutoční

    dňa 4. septembra 2023 (pondelok)o 8. oo hod.

    v ZŠ s MŠ Sama Vozára v Hrachove.

    Program:

    1. Slávnostné otvorenie nového školského roka
    2. Prijímanie prvákov
    3. Organizačné pokyny od triednych učiteľov v triedach

    Žiaci prvého stupňa si majú priniesť školské tašky.

         Činnosť Školského klubu detí začína 5. septembra 2023 (utorok) po vyučovaní.

         Strava v školskej jedálni pre žiakov základnej školy sa bude vydávať od 5. septembra   2023 (utorok).

         Desiata pre žiakov základnej školy sa začne vydávať od 11. septembra 2023 podľa záujmu rodičov žiakov.

         Prevádzka materskej školy začne 4. septembra 2023 (pondelok).

     

    Želáme všetkým žiakom, rodičom i zamestnancom školy úspešné zvládnutie školského roka vo vzájomnej tolerancii a porozumení!

  • Prijatie deviatakov na Obecnom úrade v Hrachove

  • Prijatie Najlepších žiakov na Obecnom úrade v Hrachove

  • Výlet Bojnice o Najlepšieho žiaka školy

  • VYHODNOTENIE 26. ŠKOLSKEJ ŠPORTOVEJ OLYMPIÁDY

    Dňa 27.06.2023 sa aj napriek nepriaznivému počasiu uskutočnil 26. ročník ŠKOLSKEJ ŠPORTOVEJ OLYMPIÁDY. Keďže vonku pršalo, rozhodli sme sa uskutočniť po prvý krát olympiádu v telocvični. A neľutujeme. Žiaci boli milo prekvapení a súťažili v disciplínach ako člnkový beh, skok z miesta či hod plnou loptou. Touto cestou sa chcem poďakovať všetkým žiakom kt. sa zúčastnili, kolegom za pomoc pri organizácii a víťazom srdečne blahoželám.

     

    Kategória A:

    žiačky

    1.Felová J.

    2.Szabóová D.

    3.Murinčeková H.

    žiaci

    1.Fodor W.

    2.Bystriansky S.

    3.Mitter T.

    Kategória B:

    žiačky

    1.Kureková L.

    2.Bartóková N.

    3.Ryšková T.

    žiaci

    1.Beracko M.

    2.Murinček H.

    3.Ďurčík M.

    Kategória C:

    žiaci

    1.Fazekaš A.

    2.Fízik F.

    3.Černecký O.

    žiačky

    1.Oláhová V.

    2.Fodorová L.

    3.Godavcová N.

    Kategória C:

    žiačky

    1.Tiralová D.

    2.Katreniaková D.

    3.Kederová K.

    žiaci

    1.Kochan J.

    2.Benda M.

    3.Kozlok M.

  • Didaktické hry 2023

    Teoretická príprava na 1.stupni prebehla vo štvrtok 22.júna a praktické aktivity sme pre deti pripravili v pondelok 26.júna . Po cvičnom požiarnom poplachu sme podľa plánu prešli ulicami Hrachova okolo významných budov obce. Po návrate do školy si žiaci na jednotlivých stanovištiach vyskúšali svoju zručnosť v triafaní prírodninami na cieľ, podliezaní prekážky, ošetrení a prenose kamaráta po úraze, orientáciu v priestore podľa symbolov a slnka a poznávanie  rastlín a živočíchov

  • Školský výlet do KREMNICE

    Dňa 14. júna 2023 sa 45 žiakov druhého stupňa so svojimi pedagógmi vybrali na výlet ,,Za krásami Slovenska,,. Tento rok naše kroky viedli do starého baníckeho mesta KREMNICA. Cesta rýchlo ubehla a o 9:30 nás čakala sprievodkyňa, ktorá nás previedla uličkami mesta. Upozornila nás na významné budovy, pri ktorých spomenula nie jednu zaujímavosť.

    Neplánovane sme boli pozvaní na vernisáž ZUŠ v Kremnici. Očarili nás nádherné diela žiakov ZUŠ, ale i modely hradov, ktoré tvorí starší pán so svojimi zverencami.

    Cesta do Štôlne Andrej sa niesla v duchu turistiky.  Sprievodkyňa v štôlni nás zasypala zaujímavými informáciami a pohotovo odpovedala na naše otázky. Po tejto prehliadke si mohol každý uvedomiť, aká ťažká bola práca baníkov.

    O 13:00 nás čkala prehliadka mestského hradu. Tí zdatnejší si nenechali ujsť nádherný výhľad mesta a okolia z vysokej mestskej veže, na ktorú viedlo 127 schodov. Nechýbala návšteva kostnice a Kostolu sv. Kataríny. Sprievodkyňa veľmi pútavo rozprávala o histórii mesta, nezabudla spomenúť rôzne legendy, ktoré sa k hradu a mestu viažu. Traja naši odvážni žiaci si zahrali dramatizáciu jednej z legiend.

    Krátka zastávka v OC Európa v Banskej Bystrici na neskorý obed, či menšie nákupy, ukončila náš výlet. Unavení, ale spokojní sme sa všetci šťastne vrátili domov.

  • Dotácia na obed v šk. roku 2023/2024

    Dotácia na obed v šk. roku 2023/2024

    Informácia o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu[1]

     

    V zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“),
    ak rodič dieťaťa alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

     

    Dotácia na  stravu sa poskytuje v sume:

    • 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ[2] odobralo obed,
    • 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,
    • 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

    V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

    • za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni,  
    • dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) alebo lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria, si vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto diétne jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate  a dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

     

    Ak dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem o poskytovanie dotácie na stravu na  dieťa od 1.9.2023, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na nižšie uvedenom tlačive (návratka),  ktorú žiadame doručiť triednemu učiteľovi, prípadne hospodárke školy najneskôr  

    do 28.06.2023.

     

    Tlačivo NÁVRATKA bude vydané všetkým žiakom, prípadne si ho môžete stiahnuť zo stránky školy tu.

     

    V prípade, ak nedoručíte túto návratku základnej škole v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné od 1.9.2023 poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 

     

     

    [1] Je na rozhodnutí zriaďovateľa školy, akú formu prejavenia záujmu o poskytnutie dotácie na stravu na dieťa použije (v zápisnom lístku na stravovanie alebo na samostatnom tlačive, pričom môže ísť o písomnú alebo elektronickú formu, napr. prostredníctvom Edupage), avšak zriaďovateľ školy musí mať jednoznačne preukázané, že rodič dieťaťa podľa § 4 ods. 3 písm. a) zákona o dotáciách požiadal o poskytnutie dotácie na stravu.

    [2] Deťom v MŠ, ktoré nenavštevujú posledný ročník sa bude dotácia na stravu od 01.05.2023 poskytovať za rovnakých podmienok, ako doteraz, t.j. ak ide o dieťa, ktoré žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima.

strana:

Novinky

Fotogaléria

Kontakt

Meno školy: Základná škola s materskou školou Sama Vozára
Email školy: zs.samavozara@gmail.com
Telefón: riaditeľstvo: 0911 400 215, 0905 716 499
MŠ: 0911 400 214
vedúca PEČ: 0911 874 510
vedúca ŠJ: 0903 415 858, email: sjhrachovo@gmail.com
Adresa školy: Železničná 26
980 52 Hrachovo
Slovakia
IČO: 37831747